mat och näring

Lax med mangosalsa

Lax med mangosalsa - recept

Jag vet att en del har efterfrågat recept på det jag äter under dieten, så jag tänkte börja dela med mig lite av dem. Det är såklart roligare att dela recept när man faktiskt lagar mat, och inte bara äter skräp till middag varje dag. Vi börjar med en rätt som jag lagade för första gången förra veckan, men som snabbt åkte rätt upp på favoritlistan. Om man inte får äta semlor till middag så är det här det näst bästa: lax med mangosalsa!

Rätten innehåller alla delar som jag kräver av min mat: en del kött, en del baljväxter, en del långsamma kolhydrater och minst 400 gram grönsaker. Portionen i receptet är inget för den minimalistiska, men det är så här jag äter. Det blir mycket mat på tallriken, och om du är mindre i maten eller äter fler mål om dagen än jag (jag äter bara två gånger + mellanmål efter träning) så råder jag dig att i första hand dra ner på riset till hälften. Dra alltid ner på grönsakerna allra sist, det är dom som utgör basen i alla mina recept!

Lax med mangosalsa

2 stora portioner
  • 2 ekologiska laxfiléer á 125 gram
  • 2 dl råris
  • 1 dl röda linser
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 200 gram fryst mango
  • en gurka
  • 2 tomater
  • en rödlök
  • 65 g färsk spenat
  • 1 msk limesaft (1 lime)
  • 1/2 kruka färsk koriander

Gör så här:

  1. Koka riset enligt förpackningen tillsammans med buljongtärningen. Ett trick jag lärt mig för att även det tråkigaste riset ska bli gott!
  2. Koka linserna separat eftersom de har kortare koktid.
  3. Medans ris och linser kokar så tärna alla grönsaker samt mangon (micra den först så att det tinar) och blanda ihop i en stor skål till en salsa/sallad.
  4. Häll över lime, hackad koriander och eventuellt lite chiliflakes över salsa.
  5. Stek laxen i oljan med salt och peppar.
  6. Blanda linser och ris till en varm sallad och servera tillsammans med lax, spenat och salsa.

Näringsinnehåll per portion:

energi: 833 kcal
kolhydrater: 106 g
fett: 21,4 g
protein: 46,3 g
fibrer: 12,5 g
frukt & grönt: 478 g

Vill ni ha fler recept så lämna gärna en kommentar!

You Might Also Like...

14 Comments

  • Reply
    Felicia
    2017-05-07 at 12:35 pm

    muuuuuuuuuums vad gott

  • Reply
    Evelina
    2017-03-09 at 6:53 am

    Åh låter gott, ska testa vid något tillfälle. Gärna fler recept, bra att få lite inspiration

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-09 at 8:42 am

      Kul att du gillade det, kommer nog fler recept! 😀

  • Reply
    Malin
    2017-03-08 at 7:28 pm

    Åh, så hungrig jag blev nu! Tack för inspo!

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-09 at 8:38 am

      Så lite så 😉

  • Reply
    Carin H Brander
    2017-03-08 at 4:02 pm

    Tack för tipset! Det låter jättegott!

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-09 at 8:38 am

      Varsegod ^^

  • Reply
    Ida
    2017-03-08 at 2:21 pm

    Perfekt! Smart att blanda ris och linser. Det ska jag göra, så kanske barnen vågar smaka. 🙂

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-08 at 2:23 pm

      Tack 😀 Ris kokt i buljong tillsammas med röda linser är så himla gott och känns nyttigare än bara ris ur proteinsynpunkt 🙂

  • Reply
    Mari
    2017-03-08 at 10:33 am

    Åh! Lax, min favvo… tack för bra tips 🙂

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-08 at 10:43 am

      Varsågod 😉 Är dock svårt att misslyckas med lax 😉 Så satans gott!

      • Reply
        Mari
        2017-03-09 at 8:10 am

        Helt sant! Ska mkt till innan man misslyckas 🙂

  • Reply
    Camilla Lind
    2017-03-08 at 10:33 am

    Tack för inspiration! Sparar för att testa inom kort 🙂
    Ser gärna fler recept!

    • Reply
      Emma Hällbacka
      2017-03-08 at 10:43 am

      Grymt! 😀 ska försöka få till några fler då 😉

    Leave a Reply